Noviny Panským Dielom na ROUTE 66 Jeep Wrangler na ROUTE 66

Ľupčiansky vínny festival už túto sobotu

Červené víno sa odporúčalo chorým aj za čias Márie Terézie

SLOVENSKÁ ĽUPČA – V poradí už po druhý krát sa v parku na námestí v Slovenskej Ľupči uskutoční pre náš kraj síce netradičné, ale sortimentom veľmi lákavé podujatie - Ľupčiansky vínny festival. Na otázky o festivalových podrobnostiach, o jeho ponuke a účinkujúcich pre noviny POD PANSKÝM DIELOM odpovedá Martin Hiadlovský, organizátor podujatia:

Festival sme ako nultý ročník, organizovali už počas tohtoročného Turíčneho jarmoku. Tentoraz sme chceli ľuďom ponúknuť aj čosi z jesennej ponuky a produkcie a preto sme zvolili októbrový termín. Podujatie preto začína už túto sobotu teda 18.októbra o 10.00 hodine.

Ste významná farmárska rodina známa najmä netradičnou produkciou vynikajúcich druhov kravského syra, prečo ste sa rozhodli práve pre víno, ktoré rozhodne nie je tradičným produktom nášho regiónu?

Možno aj práve preto. No dôvodov je viacero. Rozhodol som sa preň po niekoľkoročnej spolupráci s vinármi z Malokarpatskej vínnej cesty. Naše syry sa stali neodmysliteľnou súčasťou ich degustácií i festivalov, ktoré organizujú títo vinári. K tomu si prestavte fantastické vínka, za ktorými sú ich milovníci ochotní cestovať stovky kilometrov. Je to skutočne neopakovateľná atmosféra, ktorú chcem sprostredkovať aj tu u nás. Dôvodom, čo ma k organizácii čohosi takéhoto ťahalo bol teda fakt, že chcem priniesť ľuďom na stredné Slovensko, môžem tvrdiť, tie najlepšie vínka z celého Slovenska. Spolu s tým samozrejme aj kultúru, ktorej nie je nikdy dosť. Neopomínajúc dobrý pocit z milých ľudí a samozrejme aj vynikajúcu ponuku gastronomických špecialít.

Ak správne chápeme, gastronómiu zabezpečí v ponuke najmä vaša farma Braunvieh a iní farmári a pestovatelia. Čo budú môcť návštevníci ochutnať, alebo čo odporúčate spolu kombinovať?

Je to predovšetkým o vínku. Čo sa týka gastronómie, budú vybraté naozaj výlučne naše domáce suroviny, z ktorých sa bude variť. Môžete sa tešiť na výbornú hovädzinu, teľacinu a jahňacinu! Takisto sa bude podávať grilovaný svieži syr Hiadlovec s domácim lekvárom a chlebíkom. O návštevníkov, tak ako to bolo minule, sa bude aj tentoraz starať tím vynikajúcich kuchárov. Som presvedčený, že aj tentoraz návštevníci ocenia fakt, že v celkovom kontexte pôjde o kulinársky zážitok harmonizujúci s ponúkanými vínami. Jednoducho zážitková gastronómia, ktorá je na Slovensku stále tabu.

Počas nultého ročníka sa vám podarilo pritiahnuť do ľupčianskeho podhradia v súčasnosti vysoko hodnotené a oceňované vína aj na medzinárodných vinárskych podujatiach. Ako to bude tentoraz?

Áno, ako sme predpokladali, návštevníci si pochvaľovali najmä pre skalicko príznačný Skalický rubín vyrábaný vinohradníckou rodinou Masarykovcov. Bonusom bolo tiež červené víno vyrábané ešte za čias Márie Terézie a užívané ako zdraviu prospešný ,,lektvar“. Jeho rôzne odrody ako Frankovka Modrá predstavil Miloš Máťuš. Nechýbali Pavelkovci s pezinskými odrodami, či pre labužníkov vyhľadávané vínka zo Strekovskej oblasti s tradíciou od roku 1075. Aj tentoraz bude ponuka opäť lákavá a skutočne výnimočná, no nebudem prezrádzať detaily, pretože tým zaručím pre návštevníkov naozaj milé prekvapenia priamo na mieste, a to aj v rámci ponúkaného sprievodného programu. Prezradím iba, že hudobná tematika bude tentoraz veľmi príjemná – džezová. Je sa na čo tešiť.

Aká bude cena vstupného degustačného balíčku a čo všetko v nej návštevník podujatia dostane?  

Návštevník podujatia, ktorý bude chcieť absolvovať vínnu časť a degustovať, zaplatí iba raz, a to pri vstupe do areálu. Cena balíčku na festival, v ktorom bude zahrnutá taštička na krk, degustačný pohár, degustačný lístok, vstup a katalóg je 10 eur. Takto vybavený môže chodiť od stánku k stánku, chutnať, hodnotiť, porovnávať a diskutovať. Jedlo bude podľa cenníkovej ponuky.

Erika Lamperova
Foto: archív rod. Hiadlovských

 

Photogallery ( 4  ) 

Kontaktujte nás